Timpris och rörligt elpris. Vad är skillnaden?
Det är många som blandar ihop rörligt elpris med timpris och det är inte konstigt. Men med de väldigt höga elpriserna som vi ser nu är det viktigt att förstå skillnaden mellan de två elhandelsavtalen.
Brukar du se till att köra tvättmaskinen på helgen för att spara pengar? Det är en bra idé. I alla fall om du har ett elhandelavtal med timpris. Har du ett rörligt avtal blir det däremot ingen skillnad på din elräkning.
Vad är ett timpris?
Större kunder med rörligt pris eller mindre kunder som aktivt valt att få timavräknat elpris får hela effekten av att elpriset varierar stort mellan timmarna under en månad. Har du hög elanvändning under dyra timmar blir det då väldigt dyrt. Men för kunder som har möjlighet att flytta sin elanvändning i tiden finns det möjlighet att pressa ner elkostnaden.
Att ladda elbilen under natten istället för på kvällen eller att köra ett nattskift på industrin istället för att köra dubbla skift på dagen kan ge stor effekt på priset men kräver att man som kund har möjlighet att vara aktiv. Det finns inte en avtalsform som passar alla och situationen är just nu mycket svår för många kunder. Vi tror tyvärr att situationen kan fortsätta vara besvärlig under vintermånaderna men vi hoppas att vi snart ska gå mot ljusare tider. Till dess - varje kilowattimme som du kan minska din elanvändning är en minskad kostnad.
Med ett timpris varierar ditt elpris timme för timme. Priset sätts efter aktuellt marknadspris (spotpriset) på elbörsen NordPool och kostnaden för en kWh varierar timme för timme. Timpriserna för det nästkommande dygnet sätts i förväg varje dag 13.30 och gör det därför möjligt för dig att anpassa din förbrukning till de timmar då elpriset är lågt. Genom att vara aktiv och engagerad kan du därför sänka dina energikostnader med ett timprisavtal.
Ett timprisavtal kan vara lämpligt för dig som har en relativt hög förbrukning och samtidigt möjlighet att påverka när du förbrukar i tid. Det kan till exempel passa dig som bor i villa, har en laddbox till elbil eller värmepump. Men även att styra när du kör din tvätt- eller diskmaskin kan ge besparingar.
Ett timprisavtal kan innebära att du ibland måste ändra dina vanor (t ex att ladda elbilen på natten istället för när du kommer hem från jobbet). Ibland går det att styra förbrukningen automatiskt med hjälp av olika smarta tjänster för just elbilar och värmpumpar. Tvätt- och diskmaskiner har ibland en timerfunktion där man kan ställa in när maskinen ska starta eller vara klar.
Här kan du läsa mer om och teckna vårt elhandelsavtal med timpris >>
Läs mer om timpriser hos NordPool >>
Vad är ett rörligt elpris?
De flesta mindre kunder - hushåll och mindre företag som inte använder så mycket el - får ett månadspris för sin elanvändning. Detta månadspris beräknas som ett volymvägt pris där vi tar hänsyn till hur mycket el som hela denna kundgrupp använt under varje timme under föregående månad. Det betyder att du så att säga delar elanvändningsprofil med alla andra mindre kunder men att du såklart betalar för din egen totala elanvändning i kilowattimmar under månaden.
Om du till exempel väljer att tvätta på småtimmarna när priset är lågt (istället för klockan 19 när priset oftast är som dyrast) hjälper du det totala elsystemet. Det påverkar dock ditt elpris i liten utsträckning eftersom alla kunder i den här gruppen får samma elhandelspris under respektive månad. Men om många kunder kan ändra sitt beteende gynnar det alla!
Ett rörligt elpris ändras en gång i månaden. Det innebär att priset som du betalar för en kWh är samma under en hel månad, oavsett när på dygnet du konsumerar elen. Vissa månader går priset per kWh upp, andra går det ner. Priset styrs av utvecklingen på elhandelsbörsen NordPool. Med ett rörligt elpris behöver du inte vara aktiv i att styra när din konsumtion sker, även om det just nu är viktigt att vi sparar el rent allmänt för allas bästa.
Här kan du läsa mer om våra två elhandelsavtal med rörligt pris >>